Μαθητής

Μαθητής

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Δράσεις του Γυμνασίου Ευηνοχωρίου για το ρατσισμό – σχολικό εκφοβισμό

Δράσεις του Γυμνασίου Ευηνοχωρίου για το ρατσισμό – σχολικό εκφοβισμό
Στο πλαίσιο μιας σειράς ενεργειών  για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού, προβλήθηκε τη Δευτέρα,  9-2-2015 στους μαθητές του Γυμνασίου Ευηνοχωρίου η ταινία «Το καναρινί ποδήλατο» (1999) του Δημήτρη Σταύρακα, που βασίζεται σε αληθινή ιστορία και τονίζει την αξία της θέλησης και των ανθρώπινων σχέσεων.
  Στην ίδια εκδήλωση παρουσιάστηκαν αφίσες που δημιούργησαν οι μαθητές της Γ΄ τάξης στο μάθημα της Νεοελληνικής γλώσσας με θέμα το ρατσισμό. Ακολουθεί  το άρθρο της μαθήτριας της Γ΄ τάξης Σακαρέλου Γεωργίας, που αναφέρεται στα αίτια του ρατσισμού και στους τρόπους αντιμετώπισής του καθώς και κάποιες από τις αφίσες των παιδιών.

ΑΡΘΡΟ
Η ισότητα των ατόμων είναι κατοχυρωμένη συνταγματικά. Ωστόσο, το φαινόμενο του ρατσισμού κάνει αισθητή την εμφάνισή του και αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς.
    Πού οφείλεται όμως πραγματικά ο ρατσισμός; Το πλήθος μεταναστών που «αποδημεί» σε μια χώρα γεννά αρνητικά συναισθήματα στους γηγενείς, οι οποίοι τους θεωρούν κατώτερους και απειλή για τη σωματική τους ακεραιότητα, την περιουσία και τη δουλειά τους. Ακόμη, οι μετανάστες απειλούν τη σύσταση του έθνους, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς αρκετών. Άλλο ένα αίτιο που οδηγεί στην εμφάνιση του φαινομένου είναι τα ΜΜΕ, το σχολείο και η οικογένεια. Οι φορείς αυτοί δεν πληροφορούν σωστά τους νέους με αποτέλεσμα εκείνοι να καταλήγουν σε λάθος συμπεριφορές, ξενοφοβίες και προκαταλήψεις. Τέλος, η ύπαρξη ακραίων ομάδων –συνήθως εθνικιστικών –υπερτονίζουν τη σπουδαιότητά τους μειώνοντας άλλα άτομα, στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν οπαδούς και να συγκροτήσουν μια ισχυρή ομάδα.
   Αδιαμφισβήτητα το φαινόμενο του ρατσισμού έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Μπορούμε όμως να συνδράμουμε στον περιορισμό ή ακόμη και στην εξάλειψή του. Τα ΜΜΕ, το σχολείο και οι πνευματικοί άνθρωποι πρέπει να καταγγέλλουν τα φαινόμενα ρατσισμού και να ενημερώνουν τους πολίτες σχετικά με αυτό το θέμα. Θα πρέπει να υπάρχουν αυστηρές κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδεώδη. Επιπροσθέτως, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τα λάθη του παρελθόντος.      
   Αναμφίβολα το φαινόμενο αυτό θα πρέπει να εξαλειφθεί. Άλλωστε, η διαφορετικότητα είναι επιτακτική ανάγκη των ανθρώπων για ομαλή συμβίωση. Ας αφήσουμε τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις και ας επιδοθούμε στην ανάπλαση μιας ισχυρής και συμφιλιωμένης κοινωνίας!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου